Jelení guláš

Potrebujeme:

1-1,3 kg orezov z jeleňa vhodných na guláš, olej alebo masť, veľká cibuľa, 1 veľký paradajkový pretlak alebo 2 malé, 1 kávová lyžička mletej červenej papriky, 4-5 strúčikov cesnaku, Worčesterová omáčka, soľ, korenie, sušený alebo čerstvý tymián, 1/2 kávovej lyžičky alebo 1 vetvička čerstvého rozmarínu, borievka (cca 25 ks bobuliek), cca 1 kg zemiakov, môže byť hrsť sušených hríbov

Ako na to:

Do hrnca dáme olej alebo masť a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mäso pokrájané na kocky spolu s pokrájanými 2 strúčikmi cesnaku, osolíme, okoreníme a posypeme červenou paprikou, pokiaľ sa to všetko restuje na oleji. Pridáme veľký rajčinový pretlak, worčesterovú omáčku tak 1,5-2 PL a necháme bublať, aspoň 5 minúť. Potom mäso okoreníme, pridáme 1/2 kávovej lyžice sušeného tymiánu, 1/2 KL rozmarínu a cca 25 ks borievok, zalejeme vodou a dusíme do polomäkka. Po 30-40 minútach skúsime mäso, ak je polomäkké, pridáme doň 1 kg na kocky nakrájaných zemiakov, príp. za hrsť vopred namočených hríbov. A opäť nakrájané 2 strúčiky cesnaku. Varíme dokiaľ zemiaky aj s mäsom nie sú úplne mäkké. Po dovarení niektoré zemiaky v hrnci popučíme vidličkou, niektoré môžu zostať celé, netreba zahusťovať múkou.

23.12.2007

Podobné recepty