Opitá pomarančovo-černicová bábovka

Potrebujeme:

Hera a hrubá múka na vymastenie formy, forma najlepšie vencová, ak nemáte môže byť aj klasická bábovková forma
Cesto: 1/2 Hery, 3 veľké vajcia, 1 vanilkový cukor, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 6 PL mlieka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, kôru z 2 pomarančov, kôru z 1 pomaranča
1 dcl vody, 1 dcl rumu, 4 PL cukru, šťavu z 2 pomarančov, šťavu z 1 citróna, ovocie

Ako na to:

Formu vymažte herou a vysypte hrubou múkou. Ovocie sa najlepšie hodí bobuľovité, ak máte mrazené, dajte ho rozmraziť pri izbovej teplote. Do misy dajte polovičku Hery a rozklepnite tri vajíčka. Nechajte ich odpočívať, pokiaľ nebudú mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa lepšie pri šľahaní spojili dohromady.
Heru s vajíčkami vyšľahajte šľahačom do peny, potom pridajte vanilkový cukor, práškový cukor 200 g a potom pridajte múku, mlieko iba 6 PL. Nakoniec pridajte prášok do pečiva.
Na jemnom strúhadle nastrúhajte kôru z dvoch vyumývaných pomarančov a citróna, ovocie vydrhnite kefkou pod horúcou vodou, a opatrne ju vmiešajte do cesta.
Ovocie jemne poprášte hrubou múkou a natriasaním ho obaľte v múke. Potom ovocie vmiešajte do cesta. Cesto rozotrite do formy a upečte pri teplote asi 180 °C, cca 50 minút.
Do väčšej rajnice, kam sa priemerovo zmestí bábovka, dajte deci vody, pridajte rum, kryštálový cukor, odšťavené pomaranče, citrón a uvarte po bod varu. Bábovku upečte, nechajte úplne vychladnúť, vyklopte ju a ponorte do rumovo-pomarančovej šťavy. Nechajte ju navsiaknuť a postup zopakujte aj zo spodnej strany.
Potom ju dajte asi na hodinu do chladničky. Výborne chutí so šľahačkou.

19.10.2008

Podobné recepty