Bratislavské rožky

Potrebujeme:

120 g masla, 20 g práškového cukru, 2 žĺtky, soľ, 20 g droždia, 300 g polohrubej múky, 1 dcl mlieka, tuk na vymastenie plechu, 1 vajce na potretie
Orechová plnka: 200 g orechov, 200 g kryštálového cukru, 1 dcl mlieka, citrónová kôra

Ako na to:

Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme žĺtky, soľ a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trošky mlieka, cukru, 1 lyžice múky a droždia. Potom pridáme múku a s vlažným mliekom vypracujeme cesto. Cesto necháme asi pol hodiny vykysnúť (môže byť aj menej). Orechová plnka: Cukor pomiešame s pomletými orechmi a zalejeme teplým mliekom. Pridáme citrónovú kôru a vymiešame. Treba dbať na to, aby plnka nebola riedka, inak by pri pečení vytekala zo strán. Rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm. Vykrojíme s vykrajovačom na šišky. Na kraj koliečka dáme náplň a zvinieme do tvaru rožkov. Na vymastenom plechu alebo na plechu, na ktorý sme dali papier na pečenie potrieme žĺtkom a necháme v stredne vyhriatej rúre (asi 180 stupňov) upiecť. Hotové rožky ešte posypeme práškovým cukrom.
Poznámka: Po vykysnutí cesta a vytvarovaní rožkov už cesto na plechu nenechávame podkysnúť.

17.06.2008

Podobné recepty