Čokoládový croissant

Potrebujeme:

600 g hl. múky, 1/2 l mlieka, 1 droždie, 5 g soli, 30 g masla, 2 vajcia, 60 g práškového cukru, maslovú kocku - 400 g masla (hera), trochu hladkej múky

Ako na to:

V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások!), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko len tak, aby vzniklo cesto tuhšej konzistencie.
Z masla a hladkej múky vypracujeme tukovú kocku. Múky pridáme toľko, aby vzniklo mastné cesto, nie moc. Kysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto zo všetkých strán. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme trikrát.
Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke. Po vytiahnutí z chladničky cesto vyvaľkáme a vykrajujeme trojuholníčky. Do stredu položíme náplň, podľa veľkosti trojuholníka dám buď jednu, alebo dve kocky čokolády (varovej, alebo horkej).
Zo širšej strany trojuholníka zrolujeme croissant. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť (tak do pol hodinky), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 220°C, kým nebudú krásne zlatavé.

07.09.2008

Podobné recepty