Jablkový koláč s orechmi

Potrebujeme:

Cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g prášk.cukru, 4 vajcia, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 chemicky neošetrený citrón, štipku soli, tuk a múku na vymastenie a vysypanie plechu
Plnka: asi 12 jabĺk podľa veľkosti, asi 400 vlašských orechov môžu byť aj lieskové alebo ich mix, 125 g masla, 250 g prášk.cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 PL mlieka

Ako na to:

Vo väčšej miske zmiešame šľahačkovú smotanu, práškový cukor, celé vajcia a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré v predhriatej rúre pečieme asi 10 min na 200 °C. Potom ho vyberieme a obložíme polovičkami očistených jabĺk.
Orechy nasekáme nahrubo, ak máme aj lieskové, tak ich pred nasekaním nasucho opražíme na panvici a zbavíme šupiek. Vo väčšej panvici, či hrnci rozpustíme maslo, pridáme 250 g prášk.cukru, vanilkový cukor a na miernom ohni všetko roztopíme. Do vzniknutej zmesi opatrne vlejeme mlieko a pridáme posekané orechy. Na jablká rovnomerne vylejeme skaramelizovanú orechovú zmes.
Potom dáme koláč do rúry a pri rovnakej teplote dopekáme 20 až 30 minút.

19.10.2008

Podobné recepty