Jablkový koláč

Potrebujeme:

Kysnuté cesto: 250 g polohrubej múky, 1,5 dcl mlieka, 20 g droždia, 60 g margarínu, 1 žĺtok, 50 g cukru, štipka soli
Plnka: 3 jabĺčka, 1 PL hrozienok, 2 balíčky škoricového cukru, rum, slivkový lekvár

Ako na to:

Z trochy mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku, žĺtok, cukor, soľ, zvyšok mlieka s rozpusteným margarínom (nesmie byť horúce) a kvások dáme do misy a vymiesime hladké cesto, a vyformujeme najlepšie do tvaru bochníčka. Zľahka pomúčime a necháme vykysnúť, aby zdvojnásobil objem.
Jablká ošúpeme, pokrájame na kocky, posypeme škoricovým cukrom a premiešame. Hrozienka zalejeme rumom a necháme postáť. Pred vrstvením na cesto ich primiešame k jablkám - bez rumu, aby nebolo v plnke veľa šťavy.
Tortovú alebo inú formu si trochu vymažeme olejom. Bochníček cesta rovno z misy dáme do formy a cesto rovnomerne roztlačíme po celej ploche. Cesto potrieme slivkovým lekvárom a navrstvíme jabĺčka.
Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 C. Môžete poprášiť posýpkou.

31.07.2008

Podobné recepty