Punčové rezy

Potrebujeme:

Cesto: 15 vajec, 450 g kryštálového cukru, 450 g polohrubej múky, 1 a pol balíka prášku do pečiva, 1 a pol dcl vody*
Sirup: 500 ml vody, 500 g cukru, 1 dcl rumu, červené potravinárske farbivo
Poleva: 250 g práškového cukru, 3-4 PL vriacej vody, červenú potravinársku farbu, punčovú arómu alebo práškovú punčovú polevu
ríbezľový lekvár

Ako na to:

Pripravíme si dva plechy. Jeden veľký a druhý o polovicu menší. Na ich dno dáme papier na pečenie. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do neho zašľaháme asi tretinu cukru. Žĺtka šľaháme s cukrom 4 minúty. Postupne pridáme vodu a vyšľaháme.
Ručnou metličkou opatrne striedavo vmiešavame múku premiešanú s práškom do pečiva a bielkový sneh. Cestom najskôr naplníme (až po okraj) menší plech a zvyšok rozotrieme na ten väčší a dáme piecť.
Cukor vsypeme do vody a uvaríme sirup. Mierne vychladnutý prifarbíme červeným potravinárskym farbivom a ochutíme rumom. Upečené cesto na veľkom plechu prekrojíme na polovicu. Potrieme ríbezľovým lekvárom a prikryjeme upečeným cestom z menšieho plechu (kôrkou nadol). Stiahneme papier na pečenie. Polejeme sirupom. Druhú polovicu cesta z veľkého plechu potrieme ríbezľovým lekvárom a natretou časťou položíme na navlhčené cesto. Zaťažíme do druhého dňa.
Na druhý deň koláčik obkrojíme a potrieme punčovou polevou (do cukru postupne pridávame zafarbenú vodu, kým poleva nemá požadovanú hustotu a ochutíme arómou).

11.09.2008

Podobné recepty