Punčová torta

Potrebujeme:

Piškótové cesto na rozmrvenie: 5 vajec, 150 g kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva
Korpus: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 200 g polohrubej múky, 5 PL vody, 1/2 ČL prášku do pečiva
Sirup: 100 ml vody, 100 ml červeného sirupu, 4 PL rumu
hrozienka, lekvár (napr. marhuľový alebo ríbezľový), punčovú polevu v prášku

Ako na to:

Upečieme piškótové cesto a po vychladnutí ju pokrájame na štvorčeky. Vložíme do misky a pridáme hrozienka. Pripravíme si sirup: Zmiešame vodu so sirupom a s rumom.
Pokrájané piškótové kocky zalejeme sirupom, premiešame rukou a vypracujeme na jednotnú hmotu. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme trochu kryštálového cukru a vyšľaháme na hladko. Žĺtka vyšľaháme so zvyškom cukru (šľaháme 4 minúty). Po 4 minútach pridáme vodu a vyšľaháme.
Do zmesi pridáme polovičné množstvo múky a premiešame ručnou metličkou. Pridáme polovicu vyšľahaného snehu a opäť premiešame ručnou metličkou. Pridáme zvyšok múky aj s práškom do pečiva a opatrne ručnou metličkou zamiešame. Nakoniec opatrne primiešame zvyšok bielkového snehu.
Cesto vlejeme do okrúhlej formy. Formu nemastíme, len naspodok vložíme papier na pečenie a upečieme. Upečený korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí prerežeme na tri časti. Jednu časť rozmrvíme k už pripravenej plnke a opäť premiešame. Formu umyjeme a opäť poskladáme.
Na dno formy dáme jednu časť korpusu a potrieme lekvárom. Naň navrstvíme punčovú hmotu a dobre popritláčame. Druhý korpus tiež natrieme lekvárom a lekvárovou časťou "pricapíme" k punčovej hmote.
Zaťažíme a dáme do chladničky odstáť do druhého dňa. Nakoniec potrieme punčovou polevou (pripravíme ju podľa návodu na obale).

15.10.2008

Podobné recepty