Jablkovo-makový chlebíček

Potrebujeme:

200 g práškového cukru, 1/2 balíka vanilkového cukru, 1/2 balíka prášku do pečiva, 2 vajíčka, 1 dcl mlieka, 200 g polohrubej múky, 50-70 g mletého maku, 3 jablká, za hrsť hrozienok, pikantný džem (napr. jahodový)
Poleva: citrónová poleva v prášku alebo čokoládu
Na ozdobu: mandľové lupienky, práškový cukor

Ako na to:

Do misy si vysypeme odvážené cukre. Pridáme prášok do pečiva, dve celé vajíčka a vymixujeme do penista. Za hrsť hrozienok, ktoré sme prepláchli vo vode zalejeme vriacou vodou a necháme napučať.
Do misy nastrúhame jablká, pridáme mletý mak, hrozienka a zamiešame. K vajíčkam, ktoré sme predtým vymiešali s cukrom pridáme mlieko a opäť vymixujeme. Striedavo pridávame múku a jablkovo-makovú zmes. Miešame, aby sa nám nespravili hrudky.
Do vymastenej a múkou vysypanej formy cesto nalejeme a dáme ho do vyhriatej rúry na cca 40 minút. Počas pečenia si overíme, či je stred prepečený, pomocou špajdle. Po upečení, koláč vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Po čiastočnom vychladnutí ho vyklopíme a necháme voľne dochladiť na tanieri.
Chlebík po vychladnutí prerežeme stredom na dve časti a cez poly natrieme pikantným džemom a opäť spojíme. V miske si rozrobíme citrónovú polevu, prip. čokoládou. Napokon posypeme mandľovými lupienkami.

03.09.2008

Podobné recepty