Lievance

Potrebujeme:

hladkú múku asi 200g, 20 g droždia (polovička kocky), 1/2 l mlieka, 1 kocku cukru do kvásku, za hrsť cukru práškového 1-1,5 PL, 1 vajce, štipku soli

Ako na to:

Najprv si spravíme kvások, do hrnčeka dáme mlieko, kocku cukru a zohrejeme na ohni. Do teplého mlieka rozmrvíme droždie a vymiešame vidličkou, necháme trochu nakysnúť. Do misy alebo stredného kastróla dáme múku, asi 4 hrste a hrsť polohrubej múky, za hrsť práškového cukru, celé vajce, štipku soli a vylejeme kvások. Vymiešame elektrickým šľahačom a necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Pripravíme si panvicu na lievance. Panvicu potrieme olejom, zohrejeme a malou naberačkou lejeme cesto na panvicu, pečieme na miernom ohni. Asi po minúte otočíme pomocou drevených plochých varešiek, ďalšiu minútu opečieme z druhej strany a vyklopíme do misy vystlanej servítkami.
Podávame potreté lekvárom a postriekané šľahačkou.

06.09.2008

Podobné recepty