Jablkovo-makový závin z kysnutého medového cesta

Potrebujeme:

Na kvások: 0,5 dcl vlažného mlieka, 30 g kvasníc, štipku soli, 1 KL práškového cukru, 1 KL polohrubej múky
Cesto: 500 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru (kopcovitú), 1 lyžicu medu (najlepšie tekutý), 2-3 štipky soli, kôru aj šťavu z 1/2 citróna, 2 žĺtka, 80 g roztopeného masla, 2 dcl vlažného mlieka
Plnka: 1 kg jabĺk, 200 g pomletého maku, práškový cukor na ochutenie, škoricový cukor, hrozienka, 0,5 dcl mlieka, šťavu a kôru z druhej polovice citróna
Potretie: 1 vajíčko, 1 KL medu, 1cm hrubý plátok masla, mandľové lupienky

Ako na to:

Z vyššie uvedených surovín si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste odpočívať. Múku preosejeme do misy a pridáme lyžicu práškového cukru. Pridáme aj dve, tri štipky soli, tak aby po premiešaní bola chuť cesta sladko-slaná. Pridáme šťavu a kôru z 1/2 citróna a lyžicu medu (najlepšie takého aby sa lial) a roztopené vlažné maslo alebo margarín, 2 dcl vlažného mlieka a ešte dva žĺtky.
Medzi časom kvások nakysol, tak pridáme aj ten a miešame, až dokiaľ sa cesto prestane lepiť po okrajoch. Dobre vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto. Po pol hodinke by malo cesto svoj objem znásobiť, premiešame a necháme nakysnúť ešte cca 15 minúť. Potom z neho vyváľkame záviny.
Kým cesto kysne, nachystáme plnku: Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme napučať. Do nastrúhaných jabĺk pridáme napučané hrozienka bez vody a šťavu a kôru z druhej polovice citróna a jeden škoricový cukor. Potom pridáme cca 2 lyžice práškového cukru a poriadne premiešame. Pomletý a ocukrený mak zaparíme horúcim mliekom. Zaparený mak necháme chvíľku odstáť, cca 10 minút a potom ho pridáme do jabĺk.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, pričom každú rozvaľkáme na pomúčenej ploche. Plnku tiež rozdelíme na dve časti a navrstvíme na cesto, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, zvinieme a prenesieme na plech.
Na plechu necháme záviny podkysnúť ešte 10-15 minút, potrieme zvyšným vajíčkom a dáme piecť na 175 C asi 45 minút. Kým sa záviny pečú, pripravíme z medu a masla záverečnú glazúru tak, že ich dáme ohriať do mikrovlnky a pridáme k vajíčku, ktoré by nám malo ešte zostať. Touto glazúrou budeme potierať záviny tesne pred dopečením. Desať minút pred dopečením záviny vynatierame glazúrou, posypeme mandľovými lupienkami a dáme dopiecť.

06.09.2008

Podobné recepty