Kuracina na slovenský spôsob

Potrebujeme:

kuracie stehná 1 až 2kg zemiakov podľa veľkosti rodiny, 500 g kyslej kapusty, 12% smotanu 250 ml, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu, provensálske byliny, olej na vymazanie pekáča, cca 5 dkg strúhaného údeného syra napr. Kriváň, nasekanú petržlenovú vňať

Ako na to:

Kyslú kapustu si nakrájame na menšie slížiky a dáme odpočívať do misky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na krúžky. Nakrájané zemiaky ochutíme v miske so soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou, provensálskymi bylinami a dvoma strúčikmi roztlačeného cesnaku. Všetko riadne premiešame.
Umytú kuracinu zbavíme prebytočnej tukovej kože a každé zo stehien nakrojíme po kosti, aby sa lepšie prepiekli. Stehná osolíme, okoreníme.
Misu z jánskeho skla vymažeme trochou oleja a dáme vrstvu ochutených, ale surových zemiakov, vrstvu kyslej kapusty a všetky stehná, ktoré sme posypali posekanou petržlenovou vňaťou. Na stehná pridáme druhú polovicu kapusty a nakoniec zemiaky. Potom podlejeme polovicou smotany. Misu prikryjeme alobalom a pečieme pri 190 C asi 1 hod 45min. Cca 15 minút pred dopečením dolejeme zvyšnú smotanu a vrch posypeme asi 5 dkg strúhaného údeného syra.

06.09.2008

Podobné recepty