Rizoto z tarhone

Potrebujeme:

2 hrste kukurice, 2 mrkve, cuketu, petržlen, kaleráb, hrášok z malej konzervy, 400 g tarhone, troška oleja, 1 veľký paradajkový pretlak, 1 kockua zeleninového bujónu, dochucovadlá - soľ, prip. vegetu, sušenú bazalku, 1/2 syra v črievku Bambino, tvrdý strúhaný syr na posypanie

Ako na to:

Zeleninu si očistíme, prepláchneme vodou a nakrájame na kocky. Okrem hrášku, ktorý pridáme až neskôr, do osolenej a vriacej vody pridáme cestovinu tarhoňu.
Kým sa cestovina varí, spravíme zeleninový základ. Na dno hrnca nalejeme trošku oleja. Keď je olej rozpálený, pridáme nakrájanú zeleninu a dobre orestujeme (pokiaľ chcete robiť rizoto s mäsom, pridajte aj mäso, ktoré osoľte a okoreňte).
Do orestovanej zeleniny pridáme jeden veľký paradajkový pretlak a chvíľku necháme orestovať. Potom zalejeme vodou, len po hranicu zeleniny, aby sme zmes nemali príliš vodovú. Pridáme kocku bujónu, dochutíme soľou alebo vegetou a varíme, aby bola zelenina mäkká.
Medzičasom sa uvarili cestoviny, ktoré scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Keď už je zelenina ako tak mäkká, pridáme do základu pol syra v črievku Bambino, sušenú bazalku a hrášok z konzervy (bez nálevu). Zeleninu dovaríme domäkka. Odkvapkanú tarhoňu prehodíme do hrnca alebo misy a zmiešame so zeleninovou zmesou.
Pred servírovaním posypeme tvrdým strúhaným syrom.

07.09.2008

Podobné recepty