Zelená polievka s haluškami

Potrebujeme:

1 mrkvu, 1 cuketu, za hrsť brokolice, 2 zemiaky, 1 menšiu cibuľu, olej, vodu, soľ, podravku, muškátový oriešok, 2 dcl mlieka alebo 10% smotany
Halušky: 1 vajíčko, 2 štipky soli a cca 5 lyžíc detskej krupice

Ako na to:

Mrkvu a cuketu si očistíme a nakrájame na kolieska, pridáme za hrsť brokolice. Čím viac zeleniny dáte, tým bude polievka krémovejšia. Očistenú cibuľu nakrájame na kocky.
Do hrnca dáme na dno olej a do rozpáleného oleja cibuľu a restujeme. Keď cibuľa chytí bledohnedú farbu, pridáme načistenú zeleninu a 2 ošúpané a nakrájané zemiaky.
Zeleninu orestujeme a potom podlejeme vodou. Dáme variť, až kým nie je všetka zelenina mäkká.
Medzitým si pripavíme halušky: Do misky rozklepneme celé vajíčko a pridáme 2 štipky soli. Pridáme cca 5 lyžíc detskej krupice. Poriadne premiešame lyžičkou.
Keď zelenina zmäkne, ručným ponorným mixérom ju poriadne rozmixujeme. Pridáme 2 dcl mlieka alebo smotany, dochutíme podravkou, vegetou, soľou a nastrúhaným muškátovým orieškom. Necháme prejsť varom.
Lyžičku ponoríme do vriacej polievky. Zo zmesi naberieme na horúcu kávovú lyžičku a opäť ponoríme do vriacej polievky tak, že haluška v nej zostane. Postup opakujeme, kým sa nám neminie celá zmes na halušky. Keď halušky vyjdú na povrch, povaríme ešte max 30-60 sekúnd a môžeme stolovať.

07.09.2008

Podobné recepty