Cuketníky

Potrebujeme:

Kysnuté cesto: 550 g polohrubej múky, 75g tuku, štipku soli, 1 vanilku, 1 vajíčko,
Kvások: 3 dcl vlažného mlieka, lyžičku cukru, pol kocky droždia
Sladká plnka: lyžicu oleja, 4 lyžice cukru, 1 cuketu, hrozienka, škoricový cukor, hrsť posekaných orechov, 1 jablko + šťavu z citróna
Slaná plnka: 1 cuketu, 1 lyžicu oleja, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, soľ, mletú rascu, majoránku, oregáno, čierne korenie, tvrdý syr

Ako na to:

Cesto: Z múky, vajíčka, soli, vanilky a tuku spravíme nakysnutý kvások. Dobre miesime aspoň 10 minút. Necháme v teple kysnúť a pustíme sa do prípravy plniek.
Umyjeme a jemne očistíme cuketky. Nastrúhame na veľké slíže.
Sladká plnka: Na oleji roztopíme 4 lyžice cukru. Do hnedej masy vložíme polovicu z nastrúhaných cukiet. Pridáme škoricový cukor a jedno nastrúhané jablko. Jemne dusíme. Potom pridáme hrozienka, posekané orechy a citrón. Odstavíme a necháme prechladnúť. Scedíme šťavu, aby sa dobre plnilo.
Slaná plnka: Na tuku restujeme cibuľku s cesnakom. Pridáme rascu, cuketu, majorán, korenie, soľ a oregáno. Necháme vychladnúť a tiež scedíme. Pridáme ešte na kocky nakrájaný tvrdý syr.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Rozvaľkáme, prerežeme na štvorce a plníme. Urobíme buchtičku, ktorú ešte preváľkame a uložíme na plech. Potrieme vajíčkom a posypeme, slané sezamom a sladké škoricou. Necháme ešte na plechu kysnúť aspoň 10 minút a potom pečieme pri teplote 200 stupňov.

17.11.2008

Podobné recepty