Bulharský šalát s gratinovanými zemiakmi

Potrebujeme: Bulharský šalát s gratinovanými zemiakmi

500 g bravčovej panenky
1 ks paprika žltá
2 ks paprika červená
1 ks paradajka
1 dcl červeného vína
100 g paradajkového pretlaku
3 strúčiky cesnaku
pár vetvičiek tymianu
700 g zemiakov
250 ml smotany 33%
80 g parmezánu
soľ, mleté čierne korenie
pažítka
olivový olej

Ako na to:

Papriku umyjeme, prekrojíme a dáme na pekáč. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným zvyšným cesnakom a pridáme vetvičky tymianu. Dáme piecť do rúry na 180°C cca. 25 min., resp. pokým nebudú papriky mäkké.
Cibuľu nakrájame najemno a restujeme dosklovita. Pridáme na malé kocky nakrájanú oblanšírovanú paradajku (paradajku namočíme do vriacej vody na 2 min., následne ju dáme do studenej vody, a potom ju zbavíme šupy). Ďalej pridáme paradajkový pretlak (krátko restujeme, aby stratil kyslosť), víno a papriky nakrájané na pásiky, ktoré sme pomocou nožíka zbavili šupy a jadierok. Povaríme spolu 5 min.
Bravčovú panenku umyjeme a nakrájame na rezance. Osolíme, okoreníme a restujeme ju na troche olivového oleja. Restujeme cca 2 min., potom panenku pridáme k paradajkovo – paprikovej zmesi a spolu povaríme 5 min. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a restujeme ju dosklovita na olivovom oleji. Pridáme nadrobno nasekaný 1 strúčik cesnaku, nakrájanú pažítku a krátko orestujeme. Zalejeme smotanou a chvíľu povaríme. Potom pridáme zemiaky (ošúpané a nakrájané na tenké plátky) a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame, aby na každom zemiaku bola omáčka. Zemiaky dáme do vymastenej zapekacej misy, posypeme ešte najemno nastrúhaným parmezánom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200°C asi 45 min. (kým zemiaky nebudú mäkké). Potom odokryjeme a dopečieme dohneda.

Čas: 75 min.

Fotogaléria k receptu

08.12.2014 | autor:

Podobné recepty