Makový alebo orechový závin

Potrebujeme:

Cesto na jeden závin: 250 g polohrubej múky, 40 g práškového cukru, 60 g masla, citrónová kôra, soľ, 3/4 dcl mlieka, 1 žĺtok
Kvások: 1/2 dcl mlieka, 10 g práškového cukru, 20 g droždia, 50 g polohrubej múky
Maková plnka: 1 dcl mlieka, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g maku, citrónová kôra, 3 klinčeky, 100 g hrozienok
Orechová plnka: 1 dcl mlieka, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g mletých orechov, 50 g hrozienok

Ako na to:

V mlieku rozmiešame cukor, droždie a múku. Urobíme kvások, ktorý necháme nakysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme, rozmiešame v nej cukor, rozpustené vlažné maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a soľ. V mlieku rozmiešame žĺtok a prilejeme k múke aj s kváskom.
Cesto dobre vypracujeme, posypeme múkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom ho rozvaľkáme na múkou posypanej doske, natrieme plnkou, zakrútime a pečieme vo vyhriatej rúre. Pred pečením vrch popicháme vidličkou aby nepopraskal.
Upečený závin posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

23.07.2014

Podobné recepty