Ruská torta

Potrebujeme:

10 vajec, 180 g práškového cukru, na hrot noža soli, 200 g orechov, 3 lyžice strúhanky, maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy, orechy na posypanie

Plnka: 10 lyžičiek kryšt. cukru, 2 dcl vody, 2 lyžice kakaa, 250 g masla, 100 g prášk. cukru, 2 lyžice silnej čiernej kávy

Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku

Ako na to:

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Z bielkov a trocha soli ušľaháme tuhý sneh a striedavo so zomletými orechmi premiešanými so strúhankou ho zľahka zamiešame do vymiešaných žĺtkov.
Cesto dáme do tortovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou, vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 15 minút. Potom rúru prepneme na 180 °C a dopečieme (asi 45 minút).
Upečenú tortu necháme vychladnúť do druhého dňa. Potom ju prekrojíme na tri rovnaké pláty, ktoré natrieme plnkou a spojíme. Povrch i boky torty potrieme trochou plnky a boky posypeme zomletými orechmi. Povrch pojeme čokoládovou polevou a ľubovoľne ozdobíme.

Plnka: Cukor upálime na karamel, zalejeme 1 dcl studenej vody a na miernom ohni rozvaríme. Vo zvyšnej vode rozmiešame kakao, vlejeme ho do karamelu a za občasného premiešania povaríme 15 minút.
Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme vychladnutý karamel a nakoniec po troche primiešame vriacu kávu.

Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, pridáme tuk a vo vodnom kúpeli za občasného premiešania roztopíme dohladka.

06.06.2014

Podobné recepty