Šťavnatý ryžový nákyp

Potrebujeme:

ryžu, mlieko, škoricu, kyslú smotanu, tvaroh, 2 balíčky vanilínového cukru, hrozienka, 2 vajíčka, práškový cukor, zavárané ovocie (najlepšie slivky alebo marhule)

Ako na to:

Ryžu (dve 2 dcl šálky) zalejeme mliekom, pridáme škoricu a varíme na miernom ohni, občas premiešame. Po uvarení necháme ryžu vychladnúť. Potom do nej pridáme smotanu, tvaroh, hrozienka, dve žĺtka, 2 balíčky vanilínového cukru, prip. aj práškový cukor. Všetko zmiešame.
Vymastíme zapekaciu nádobu maslom, do nej dáme 1/2 zmesi. Zavárané ovocie necháme odkvapkať (šťavu si odložíme na poliatie nákypu pri podávaní), uložíme na zmes v nádobe, nanesieme druhú 1/2 zmesi, zakryjeme alobalom a dáme piecť pri 180°C, 30 min. Posledných 10 min necháme piecť bez alobalu. Z 2 bielkov si vyšľaháme penu, pridáme asi 2-3 lyžice práškového cukru a ešte trochu vyšľaháme. Po 30 min vypneme rúru, na nákyp navrstvíme sneh z bielkov a vložíme ešte asi na 10 min do teplej rúry. Necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Polejeme šťavou z ovocia, alebo ešte môžeme pridať aj kompót.

07.09.2008

Podobné recepty