Orechové trojuholníčky

Potrebujeme:

Lístkové cesto: 250 g hladkej múky, 250 g masla, soľ, 1 žĺtok, 1 lyžica octu, 5-6 lyžíc vlažnej vody
Plnka: 200 g orechov, 150 prášk. cukru, voda, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 1 lyžica rumu, 2 lyžice piškótovej strúhanky, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Tretinu múky preosejeme, pokrájame do nej na lístky maslo, spracujeme na cesto, z ktorého sformujeme štvorec a necháme v chlade stuhnúť.
Do ostatnej múky dáme štipku soli, rozšľaháme žĺtok, pridáme ocot a podľa potreby vodu. Cesto dobre vypracujeme, aby bolo vláčne a necháme ho trocha odpočinúť.
Po 15 minútach ho rozvaľkáme na štvorec, do stredu dáme menší štvorec maslového cesta, okraje štvorca zložíme k sebe a pritlačíme. Cesto zľahka rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Potom ho zložíme od seba po dĺžke aj šírke a necháme 15 minút stáť.
Toto opakujeme ešte dva razy, medzitým necháme cesto vždy odpočinúť. Potom podľa potreby cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme, protiľahlé rohy potrieme bielkom a dobre k sebe pritlačíme, aby sa pri pečení neotvárali.
Trojuholníčky pokladieme na suchý plech a upečieme v horúcej rúre. Teplé posypeme práškovým cukrom.

Plnka: Pomleté orechy spolu s cukrom trocha povaríme. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, rum, piškótovú strúhanku a dobre premiešame.

16.03.2014

Podobné recepty