Špagety s mäsovými guličkami

Potrebujeme: Špagety s mäsovými guličkami

600 g mleté mäso (300 g hovädzie stehno a 300 g bravčové pliecko)
500 ml paradajkový pretlak
2 vajcia
250 ml smotana 33%
2 menšie cibule (alebo 1 väčšia)
zväzok petržlenovej vňate
muškátový orech, soľ, mleté čierne korenie
trocha múky
400 g špagetti
parmezán
bazalka (do omáčky a na ozdobu)

Ako na to:

Cibuľu nakrájame najemno a dáme do väčšej misy. Pridáme mäso, mleté čierne korenie (1/2 ČL), najemno nasekanú petržlenovú vňať, soľ podľa chuti a 2 celé vajcia. Zmes rukou dobre premiešame. Rukami vytvárame malé mäsové guličky, ktoré vygúľame na ruke a obalíme v múke.
Do hrnca dáme paradajkový pretlak, 1 L vody a nastrúhame 1/2 ČL muškátového orecha. Za občasného miešanie privedieme k varu. Potom stíšime plameň a varíme 10 min. Pridáme najemno nasekanú bazalku. Po 10 min. pridáme mäsové guličky a tie varíme asi 10 – 12 min. (jednu guličku vyberieme a skúsime, či už je hotová. Ak áno, omáčku zjemníme smotanou a kúskom masla, dochutíme a odstavíme z ohňa).
Špagetti uvaríme v osolenej vriacej vody. Varíme asi 4 - 5 min. (varíme podľa chuti, pretože niekto má rad mäkké, niekto rozvarené alebo al dente). Keď ich budeme mať uvarené, vodu zlejeme cez sitko, dáme do misky a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
Podávame: Do stredu taniera dáme špagetti, prelejeme omáčkou a položíme na ne 4 guličky. Posypeme jemne nastrúhaným syrom. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Čas prípravy: 45 min.

Fotogaléria k receptu

02.12.2013 | autor:

Podobné recepty