Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

Potrebujeme: Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

750 g polohrubá múka
3 dcl mlieko + podľa potreby
3 ČL kryšt. cukor
1 vajce
40 g kvasnice
125 g maslo na roztopenie
1 ks zaváraných čučoriedok (7 dcl fľaša)

Posýpka:
200 g hrubá múka
80 g cukor kryštálový
100 g zmäknuté maslo

Ako na to:

Do múky urobíme jamku, kam postavíme pohár s kváskom, ktorý sme si pripravili: do vlažného mlieka si rozdrobíme kvasnice a pridáme 3 ČL kryštál. cukru. Necháme 10 -15 min. vykysnúť.
Keď nám už kvások vykysol, pridáme ho k múke. Ďalej pridáme celé vajce, štipku soli a roztopené maslo. Dobre rukami vymiesime. Ak je cesto tuhé, pridáme ešte mlieko a ak je moc mäkké, pridáme múku a môžeme aj pár kvapiek oleja, aby sa nám nelepilo. Z cesta vypracujeme hladký bochník cesta, ktorý prikryjeme a dáme na teplé miesto asi na 20 min.
Z tohto množstva cesta vyjdu asi 3 plechy. Skúste aj iné variácie ovocia, napr. marhule, červené a čierne ríbezle.
Cesto rozdelíme na 3 časti. Dve časti si odložíme naspäť do misky a tretiu dáme na vymastený plech. Tam ho roztiahneme buď malým valčekom alebo rukami. Cesto rovnomerne roztiahneme po celej ploche plechu.
Na cesto rozkladáme zavárané čučoriedky, ktoré sme si nechali odkvapkať. Ak máte čučoriedok menej, môžete ich doplniť iným čiernym ovocím, napr. čierne ríbezle, černice.
V miske si prstami, nie celou dlaňou, zmiešame zmäknuté maslo, hrubú múku a kryštál. cukor. Z cesta nám vznikne “mrvenička”.
Koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do rúry na 200°C asi na 15 min.
Pečieme do zlatista.

Čas: 65 min.

Fotogaléria k receptu

23.10.2013 | autor:

Podobné recepty