Ovocný koláč so smotanou

Potrebujeme: Ovocný koláč so smotanou

6 vajec
6 PL polohrubej múky
6 PL práškového cukru
3 ks kiwi
1 ks banán
100 g lesné ovocie
8 bobúľ bieleho hrozna
1 ks pomaranč
250 ml šľahačka 33%
200 ml smotana pochúťková
1 bal. kypriaci prášok do pečiva
1 bal. Zlatý klas
pomarančový sirup (podľa chuti)

Ako na to:

Bielka oddelíme od žĺtok a dáme ich do väčšej nádoby. Žĺtka dáme do menšej misky. Z bielok vymixujeme tuhý sneh. Keď máme sneh hotový, za stáleho mixovania pridávame žĺtko po žĺtku. Potom, tiež za stáleho mixovania, pridávame postupne po lyžiciach cukor. Nakoniec pridáme 6 lyžíc múky zmiešanej s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 15 - 20 min. Pečieme dozlatista. Či je koláč upečený si overíme tak, že do stredu plechu strčíme špáradlo a ak na ňom už nebude prilepené cesto, koláč je hotový.
Pomaranč zbavíme hrubej šupky a aj bielych vlákien na povrchu. Nakrájame ho na mesiačiky, a potom na menšie kocky. Lesnú zmes môžete kúpiť mrazenú v obchode alebo si spraviť čerstvú (čierne ríbezle, jahody, maliny, čučoriedky, červené ríbezle).
Kiwi zbavíme šupky a nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm. Banán nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm. Hrozno prerežeme napoly a vyberieme jadierka.
Vychladenú 33%-nú šľahačku za pomoci ručného mixéra vymixujeme dotuha. Pomocou varešky jemne primiešame kyslú pochúťkovú smotanu. Takto pripravenú smotanu rozlejeme rovnomerne po celom povrchu vychladeného korpusu koláča. Pripraveným ovocím posypeme.
Zlatý klas rozrobíme v 0,5 l vody, ktorú sme si ochutili pomarančovým sirupom (podľa chuti) a varíme do zhustnutia. Potom lyžicou rozlievame rovnomerne po celej ploche. Musíme pracovať rýchlo, aby sa nám nevytvorila koža, a nezačala nám zmes hustnúť, potom by sa s ňou pracovalo ťažko.
Hotový koláč dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny stuhnúť, bude sa tak lepšie krájať.

Čas: 45 min.

Fotogaléria k receptu

01.10.2013 | autor:

Podobné recepty