Kuracia pečeň so zemiakovými lokšami

Potrebujeme: Kuracia pečeň so zemiakovými lokšami

1 kg zemiaky
300 g hladká múka + podľa potreby
150 g polohrubá múka + podľa potreby
1 cibuľa
500 g kuracia pečeň
soľ, mleté čierne korenie
100 g bravčová masť
300 g čerstvé šampiňóny

Ako na to:

Kuraciu pečeň umyjeme, odblaníme a uistíme sa, či na nej nie je žlč. Ak áno, opatrne ju odrežeme (dbajte na to, aby ste žlč neprerezali, ak by vytiekla, pokrm by bol horký a zapáchal by). Potom pečeň nakrájame na menšie kúsky.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a na rozpálenom ohni restujeme dozlata. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky hrubé 0,5 cm. Keď bude cibuľa orestovaná, pridáme šampiňóny a restujeme, pokiaľ sa ich objem nezmenší (cca 3 min.).
Pridáme kuraciu pečeň a opäť restujeme domäkka. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením a odstavíme z ohňa. Zemiaky si deň vopred uvaríme v šupke nad parou. Necháme vychladnúť a zbavíme šupy. Na druhý deň nastrúhame zemiaky na strednom strúhadle. Znova dáme na 10 min. do chladničky.
Na pracovnú dosku vysypeme hladkú múku a na ňu položíme cesto. Na cesto nasypeme polohrubú múku a osolíme ho. Cesto poriadne rukami vymiesime, pokiaľ sa lepí, podľa potreby pridáme ešte múku.
Cesto by malo byť tuhé, nie mäkké, ale ani moc tvrdé a nelepiace sa. Z cesta najprv vytvarujeme valček, ktorý posypeme hladkou múkou. Z cesta odkrajujeme 1,5 cm hrubé kusy.
Na pomúčenej pracovnej doske za pomoci valčeka vygúľame placku. Placka by mala byť hrubá asi 0,2 cm. Na suchej platni alebo panvici opekáme lokše z oboch strán, do hneda. Ak sa lokša nafukuje, prepichneme ju nožom. Roztopíme masť a potrieme ňou hotové lokše.

Servírujeme: Na polovicu lokše dáme pečeň a preložíme druhou polovicou.

ČAS: 120 min.

Fotogaléria k receptu

14.08.2013 | autor:

Podobné recepty