Zemiakové gule so slivkami a škoricou

Potrebujeme: Zemiakové gule so slivkami a škoricou

800 g zemiaky
400 g hrubej múky
1 vajce
štipka soli
150 g maslo
500 g slivky čerstvé alebo mrazené
škorickový cukor
práškový cukor (na posypanie)

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou aspoň deň vopred, lepšie sa nám tak vypracuje cesto.
Ošúpané zemiaky si nastrúhame na stredne veľkom strúhadle.
Necháme 10 min. odstáť v chladničke.
Na dosku si dáme hrubú múku, nastrúhané zemiaky, vajce a štipku soli.
Rukami dôkladne miesime. Pridávame múku podľa potreby (ak sa cesto lepí).
Vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto.
Slivku obalíme v zemiakovom ceste. Nasledovným spôsobom: podľa veľkosti slivky si odtrhneme cesto, z ktorého urobíme „placku“ na tú placku dáme slivku a obalíme ju.
Medzi dlaňami gúľame cesto so slivkou do tvaru guľky.
Takto si pripravíme všetky guľky.
Varíme ich vo vriacej vode pokým nevyplávajú na povrch vody (cca 8 min.)
Občas ich premiešame, aby sa zospodu neprilepili.
Keď sú uvarené, opatrne ich vyberáme so sitkom a dáme do misky.
Podávame posypané so škoricovým cukrom, práškovým cukrom a poliate roztopeným maslom.

POČET PORCIÍ : 5 - 6
ČAS PRÍPRAVY: 120 MIN.

Fotogaléria k receptu

04.06.2013 | autor:

Podobné recepty