Francúzske zemiaky

Potrebujeme: Francúzske zemiaky

1 kg zemiaky
2 ks domáca klobása
3 ks cibuľa
4 vajcia
0,6 l mlieko
250 g syr údený (na strúhanie)
jarná cibuľka
soľ, mleté čierne korenie
provensálske bylinky

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme deň vopred, v šupke nad parou. Necháme vychladnúť a zbavíme šupky.
Cibuľu nakrájame na malé kocky.
Klobásu umyjeme a nakrájame na štvrťky (najprv celú klobásu prerežte napoly, potom tie polky na polky a nakoniec na štvrťky. Tie ešte pokrájajte na menšie kúsky).
Cibuľu spolu s klobásou orestujeme na troške oleja. Osolíme a okoreníme, necháme dusiť 10 min. pod pokrievkou.
Cez mriežku polovicu zemiakov pretlačíme do vyššej zapekacej misy (alebo pekáč). Túto prvú vrstvu osolíme, okoreníme a posypeme trochou provensálských byliniek. Na prvú vrstvu rozložíme celú zmes z cibule a klobásy. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle a posypeme prvú vrstvu.
Pretlačíme druhú polovičku zemiakov, osolíme, posypeme trochou provensálských byliniek, okoreníme a posypeme nasekanou jarnou cibuľkou.
Vajcia spolu s mliekom vyšľaháme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením (zálievka musí byť slaná, pretože zemiaky stiahnu soľ a pokrm bude málo slaný). Zálievku rovnomerne vylejeme na zemiaky.
Zapekaciu misu prikryjeme alobalom alebo druhým plechom. Pečieme v rúre na 180°C, keď bude už zálievka tuhá – 25 min., teplotu zvýšime na 200°C a pečieme dozlatista – 15 min (časy pečenia nie sú na 100% presné, záleží aj od typu rúry, výšky pokrmu,...).
Podávame so šalátom, kyslou uhorkou alebo s inými zaváranými zeleninami.

Fotogaléria k receptu

24.05.2013 | autor:

Podobné recepty