Domáca kysnutá knedľa

Potrebujeme: Domáca kysnutá knedľa

500 g polohrubá múka
25 g kvasnice
1 ČL cukor kryštálový (na podporenie kvasenia)
1 vajce
2 dcl mlieko
1/2 ČL soľ
1 dcl olej

Ako na to:

Kvások: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Pridáme rozdrvený kvások a cukor (nie soľ- tá zabíja kvasinky) a rozmiešame čajovou lyžičkou.
Múku dáme do misy a do stredu spravíme jamku na kvások, kde ho položíme. Prikryjeme utierkou alebo vekom a necháme na teplom mieste cca 10 min. kysnúť. Keď bude vykysnutý, vlejeme ho k múke a pridáme vajce, soľ a olej. Najprv spojíme varechou, potom poriadne rukou zamiesime.
Musí nám vzniknúť cesto, ktoré sa nebude lepiť, ak sa lepí pridávame múku a trošku oleja. Ak už máme takéto cesto pripravené, potrieme ho troškou oleja a zakryjeme vekom alebo utierkou. Položíme na teplé miesto a necháme kysnúť aspoň 30 min.
Medzitým si pripravíme hrniec, do ktorého dáme podložku na parenie. Nalejeme asi 2 – 2,5 cm vody. Podložku poriadne natrieme olejom.
Po 30 min., keď už je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na pracovnú podložku a rozdelíme na asi 3 – 4 časti, podľa toho, aké veľké knedle chceme.
Cesto vytvarujeme do tvaru klasickej knedle. Knedle vložíme do pripraveného hrnca s vriacou vodou a natrieme ich olejom. Paríme 15 min., občas pozrieme, či tam nechýba voda, ak áno treba doliať.
Hotovú knedľu dáme na dosku na krájanie a necháme chvíľu vychladnúť. Podávame ako prílohu.

Fotogaléria k receptu

04.04.2013 | autor:

Podobné recepty