Mliečna fazuľová polievka

Potrebujeme: Mliečna fazuľová polievka

450 - 500 g veľkej strakatej fazule
250 ml smotana 33%
2 dcl mlieko
1 domáca klobása
3 lyžice (cca 90 g) hladkej múky
6 guličiek nového korenia
2 – 3 ks bobkového listu
8 guličiek celého čierneho korenia
4 väčšie zemiaky
soľ, ocot a cukor na dochutenie

Ako na to:

Do veľkého hrnca dáme variť fazuľu s bobkovými listami, celým čiernym korením a novým korením. Pre urýchlenie času varenia, si fazuľu namočte aspoň 12 hodín pred varením, bude tak rýchlejšie uvarená. Privedieme k varu a pomalým tiahnutím (poširovaním) necháme variť.

Zemiaky si očistíme a ošúpeme. Nakrájame na kocky a necháme vo vode, aby nesčernali.

Keď je fazuľa, asi po 1 hod. a 45 min. z 3/4 uvarená, pridáme celú klobásu – ktorú jemne napicháme – a zemiaky s vodou, osolíme (pozor, zemiaky stiahnu soľ, radšej menej osoľte a nakoniec dochutíte podľa vlastnej chuti). Necháme ďalej variť.

Keď sú zemiaky už uvarené, pridáme smotanu a 5 min. necháme prevrieť.

Z múky a mlieka si pripravíme svetlú zátrepku. Nalejeme ju do polievky a opäť 5 min. necháme prevrieť. Dochutíme soľou, cukrom a octom podľa vlastnej chuti.

Polievku podávame s pečivom. Klobásu môžete nakrájať na malé 1/4 kolieska.

Fotogaléria k receptu

11.03.2013 | autor:

Podobné recepty