Bravčové karé plnené mletým kuracím mäsom a špargľou

Potrebujeme: Bravčové karé plnené mletým kuracím mäsom a špargľou

800 g bravčové karé
2 ks vajcia
500 g zemiaky uvarené v šupke
500 g kuracie prsia
2 dcl smotana 33%
20 ks špargľa (najlepšie je čerstvá, ale môže byť aj v konzervovaná)
soľ, sušená červená paprika, mleté čierne korenie, karí korenie
vývar (hydinový, hovädzí, bravčový)
80 g tvrdý syr (na strúhanie)

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme na doske vychladnúť.

Karé odblaníme a nakrájame na väčšie rezne (prvý rez do ¾ mäsa, druhý rez úplný = vzniknú vám tak väčšie rezne, ktoré nemusíte tak vyklepávať). Takto vzniknuté rezne trochu naklepeme do strán a osolíme, okoreníme a potrieme troškou oleja.

Kuracie prsia zomelieme 2x (aby boli jemnejšie zomleté), pridáme červenú papriku, soľ, 1 dcl smotany, vajcia a mleté čierne korenie.

Rezne potrieme asi 0,5 cm vrstvou vzniknutej zmesi (radšej pomenej, aby vám vyšlo na všetky rovnako, ak vám potom zvýši, ľahšie pridáte). Na každý rezeň uložíme 2-3 špargle a zatočíme/ zabalíme, podľa toho čo vám viac vyhovuje. Pre uchytenie použijeme kuchynskú niť alebo špáradlá.

Vychladnuté zemiaky prekrojíme na polovicu a lyžičkou urobíme do zemiaku jamku (dbajte na to, že zemiak je krehký). Vydlabnuté stredy zo zemiakov dajte do jednej misy spolu so smotanou, syrom, soľou, karí a mletým čiernym korením. Rozmixujeme na hladkú zmes. Zemiaky naplníme touto zmesou a dáme piecť do rúry na 200°C dovtedy, kým sa na povrchu zmesi nespraví jemne zlatá kôrka.

Mäso opekáme sprudka na panvici, na oleji, zo všetkých strán asi 2 min. do zlata. Potom ho dáme na pekáč. K vzniknutému výpeku z mäsa prilejeme cca 0,5 l vývaru. Necháme prevrieť a prilejeme k mäsu do pekáča. Zakryjeme alobalom a dopečieme v rúre na 200°C cca 10 min.

Výpek z mäsa a vývaru môžeme scediť na panvici a zredukovať na hustejšiu omáčku (pridajte 10 g masla, omáčku to zahustí, zjemní a zatiahne trošku do biela).

Fotogaléria k receptu

09.03.2013 | autor:

Podobné recepty