Citrónový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 10 vajec, 450 g kryšt.cukru, šťava z jedného citróna, 110 g polohrubej múky, 120 g solamylu, olej na vymastenie plechu
Plnka: 7 dcl mlieka, 4 lyžice maizeny, 250 g masla (Smetol), 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, šťava z dvoch citrónov
Poleva: 200 g práškového cukru, šťava z jedného citróna, 1 lyžička vlažnej vody

Ako na to:

Žĺtka vymiešame s 250 g cukru a šťavou z citróna. Bielka vyšľaháme, pridáme zvyšok cukru a znova šľaháme na hustú hmotu. Do žĺtkovej hmoty pridáme múku, solamyl a vyšľahané bielka. Zľahka premiešame a rozdelíme na tri časti.
Na vymastenom plechu v dobre vyhriatej rúre upečieme 3 pláty. Necháme ich vychladnúť a potom plníme.

Plnka: 0,5 l mlieka dáme variť, vo zvyšku studeného mlieka rozhabarkujeme maizenu, vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
V mixéri vymiešame maslo, cukor, vanilkový cukor, pridáme po častiach vychladnutú kašu a vymiešame do peny. Nakoniec pridáme šťavu z citrónov.

Poleva: Práškový cukor preosejeme a miešame s citrónovou šťavou a vodou asi 5 minút. Natrieme na hotový, naplnený koláč.

11.12.2012

Podobné recepty