Jablkový koláč

Potrebujeme:

200 g hladkej múky, 100 g masla, 1 žĺtok, 30 g práškového cukru, štipka soli, 2 lyžice studenej vody, 500 až 750 g kyslastých jabĺk, 2 lyžice citrónovej šťavy, 100 g krupicového cukru, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1/8 l smotany na šľahanie

Ako na to:

Preosiatu múku, maslo, žĺtok, cukor, soľ a vodu zmiesime na cesto, ktoré zabalíme do alobalu a na 2 hodiny uložíme do chladničky odležať.
Jablká olúpeme, rozštvrtíme a vyberieme jadrovníky. Štvrtiny jabĺk pozdĺž husto ponakrajujeme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a vyložíme ním formu na ovocný koláč. Cesto na dne formy popicháme vidličkou a obložíme štvrtinami jabĺk. Koláč pečieme 35 minút na druhej priečke rúry odspodu.
Cukor a žĺtka vymiešame do penista. Vanilkový cukor spolu so smotanou zamiešame do žĺtkovej hmoty. Žĺtkovou zmesou zalejeme koláč a pečieme ďalších 25 až 35 minút.
Po upečení necháme chvíľu vo forme chladnúť, potom vyložíme na kuchynskú mriežku a necháme celkom vychladnúť.

01.12.2012

Podobné recepty