Polievka z ružičkového kelu

Potrebujeme:

1 malá cibuľa, 150 g sypkých zemiakov, 500 g ružičkového kelu, 3 lyžice masla, 1/5 smotany, 3/4 l slepačieho bujónu, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky čerstvo pomletého bieleho korenia, 1 strúčik cesnaku, 1/4 lyžičky sušeného tymianu, 200 g bravčového mäsa, 1 PL červeného vína

Ako na to:

Cibuľu ošúpeme a nadrobno pokrájame. Zemiaky umyjeme, očistíme a pokrájame na kocky. Ružičkový kel očistíme, umyjeme, rozštvrtíme a 100 g z neho odložíme.
2 PL masla roztopíme v hrnci na polievku a cibuľu na ňom opražíme do sklovita. Postupne pridáme zemiaky a ružičkový kel a krátko opražíme. Zalejeme slepačím bujónom a polievku necháme pod pokrievkou 20 minút pomaly variť.
Potom polievku rozmixujeme na kašu. Premiešame so smotanou, znova zohrejeme a ochutíme soľou, korením a tymianom. Odložený ružičkový kel 3 minúty povaríme v osolenej vriacej vode, potom prudko ochladíme, necháme odkvapkať a v polievke zohrejeme.
Bravčové mäso nakrájame na kocky. Na zvyšnom masle dôkladne opečieme a mierne osolíme. Cesnak ošúpeme, prelisujeme, pridáme k mäsu a zamiešame. Polievku zjemníme červeným vínom a podávame s bravčovým mäsom.

04.11.2012

Podobné recepty