Ľubkin jahodový zákusok

Potrebujeme:

2 balenia Mascarpone, 10 vajec, jahody (najlepšie čerstvé), 6 lyžíc kryšt. cukru a 6 lyžíc práškového cukru, 6 lyžíc múky, 6 lyžíc vody, 3 vanilkové cukry, kypriaci prášok do pečiva, 1 dcl oleja, jahodový sirup alebo šťava z jahôd, 2 želatíny

Ako na to:

Najprv si urobíme piškótu. Oddelíme si 6 vajec. V sklenenej miske zamiešame do žĺtkov práškový cukor. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Postupne pridávame práškový cukor a potom šľaháme ďalšie 3 minúty. Pridáme žĺtok s kypriacim práškom a znížime otáčky na minimum. Múku pridáme po lyžiciach. Prilejeme olej a stále mixujeme. Ak je cesto príliš husté, pridáme 6 lyžíc vody (niekedy ani netreba).
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, mal by byť hlbší ako obyčajne. Pečieme pri 175 °C, pokiaľ sa neodlepia okraje od plechu.
Medzitým si urobíme mascarpone a to tak, že oddelíme vajíčka. Žĺtka vymiešame s kryšt. a vanilkovým cukrom. V druhej miske si ušľaháme tuhý sneh. Ak chcete sladšie, tak si bielka vyšľahajte s 2 balíčkami vanilkového cukru.
Piškótu vyberieme z rúry a po vychladnutí ju trocha pokvapkáme sirupom a natrieme na ňu malé množstvo mascarpone krému. Poukladáme jahody a dolejeme zvyšok krému. Ak máme jahody čerstvé, tak ich poukladáme aj na vrch celého koláča a zalejeme želatínou, ktorú urobíme podľa návodu. Musí byť vychladnutá.

25.07.2012 | autor:

Podobné recepty