Rebarborová torta so snehom

Potrebujeme:

1 malý citrón, 3 vajcia, 125 g masla, 125 g kryšt. cukru, 50 g škrobovej múčky, 150 g hladkej múky, 1 lyžička kypriaceho prášku, 1/2 lyžičky škorice, štipka mletých klinčekov, štipka soli
Plnka: 500 g rebarborových stoniek, 120 g kryšt. cukru, 1 lyžička citrónovej šťavy, 50 g medu, 3 lyžice marhuľového lekváru, 20 g opražených mandľových lupienkov

Ako na to:

Z dobre umytého citróna nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Rozbijeme 2 vajcia a žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka na ozdobu odložíme nabok. Žĺtka a zvyšné vajce s citrónovou šťavou a kôrou a ostatnými surovinami vymiešame na cesto.
Tortovú formu potrieme tukom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto dáme do formy a povrch vyhladíme.

Plnka: Rebarborové stonky ošúpeme a pokrájame asi na 3 cm dlhé kúsky. Rovnomerne ich rozložíme na cesto a posypeme 100 g cukru. Pečieme asi 40 min.
Medzitým z bielkov a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme doň zvyšok cukru a med.

Tortu vyberieme z rúry a ľubovoľne ju ozdobíme snehom. Takto ozdobenú ju vrátime späť do rúry na 15 min. Po vychladnutí okraje torty potrieme lekvárom a ozdobíme praženými mandľami.

19.07.2012

Podobné recepty