Hŕstková polievka

Potrebujeme: Hŕstková polievka

fazuľa, šošovica, hrach, krúpy, pohánka, zemiaky, cesnak, cibuľa, mrkva, petržlen, soľ, čierne mleté korenie, čierne celé korenie, majoránka, olej, hladká múka

Ako na to:

Fazuľu namočíme na noc do vody, šošovicu stačí namočiť 1 hodinu pred varením. Zemiaky a mrkvu s petržlenom očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky.
Do hrnca s vodou pridáme namočenú fazuľu a varíme 45 minút, alebo kým nie je fazuľa polomäkká. Potom pridáme namočenú šošovicu, premiešame a varíme ďalších 10 minút.
Pridáme tiež hrach, nakrájanú zeleninu, 3-4 zrnká čierneho celého korenia, soľ, čierne mleté korenie, premiešame a varíme, kým nie je zelenina polomäkká. Nakoniec pridáme nakrájané zemiaky, pohánku a krúpy. Opäť varíme, až kým zemiaky nezmäknú.
Medzitým si nakrájame nadrobno cibuľu a pretlačíme do nej 2 strúčiky cesnaku. Pripravíme si tiež zápražku: Do rozohriateho oleja dáme 1 lyžicu hl. múky a premiešame. Chvíľu popražíme, pridáme nakrájanú cibuľu s cesnakom a znova chvíľu pražíme. Potom pridáme trocha vody, premiešame a vlejeme do hrnca s polievkou. Za občasného miešania privedieme polievku k varu, potom ju vypneme. Na záver do polievky pridáme trocha majoránky a podávame.

Fotogaléria k receptu

07.03.2012 | autor:

Podobné recepty