Ryba na severský spôsob

Potrebujeme:

400 g mrazenej morskej šťuky, 1 citrón, 100 g zeleru, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 100 g masla, 1 vajce, 1 lyžička sušenej bazalky, 1 dcl suchého bieleho vína, 2 dcl sladkej smotany, rasca, soľ, 3 žemle, 1 lyžička mletej červenej papriky, petržlenová vňať

Ako na to:

Nerozmrazené filety opláchneme studenou vodou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na chladnom mieste necháme 60 minút postáť.
Zeler a mrkvu očistíme, umyjeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu očistíme, nadrobno nakrájame, opražíme na časti rozohriateho masla, pridáme zeleninu, bazalku, soľ, víno a dusíme 10 minút.
Žemle pokrájame na kocky, pokvapkáme vlažnou vodou a necháme postáť. Zmäknuté žemle zmiešame s vychladnutou zeleninou, žĺtkom, posekanou vňaťou a tuhým snehom z bielka. Rybu osušíme, osolíme, posypeme rascou a na rozohriatom masle opečieme z oboch strán.
Zapekaciu misu vymastíme zvyšným maslom, rozotrieme plnku, obložíme rybou, polejeme výpekom a smotanou rozmiešanou s paprikou a trochou soli. Vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút.

26.01.2012

Podobné recepty