Šatôčky na slano

Potrebujeme:

1 balenie lístkového cesta (400 g), 1 hlávka medvedieho cesnaku, 2 hermelíny po cca 100 až 150 g (hermelín, alebo iný syr s bielou plesňou), 2 vajíčka

Ako na to:

Medvedí cesnak opláchneme, odrežeme hrubšiu časť stoniek a podľa veľkosti listov prerežeme na polovice.
Lístkové cesto (polovicu 200 g) rozvaľkáme na rozmer asi 40x40 cm a rozkrájame na štvorce 10x10 cm. Na každý štvorec cesta položíme 2-3 polovice listov (alebo ak sú menšie tak celé) medvedieho cesnaku, na ne plátok syra a opäť 2-3 listy medvedieho cesnaku.
Cesto preložíme, utlačíme okraje, uložíme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rozohriatej rúre (teplovzdušná 180 °C) asi 20 minút, v polovici pečenia ešte raz potrieme vajíčkom.
Syr je dosť slaný i chuťovo výrazný, medvedí cesnak má svoju špecifickú vôňu a chuť, takže netreba ani soliť ani koreniť.

Tip: Miesto syra je možné použiť aj plátky nakladaného lososa.

19.09.2011

Podobné recepty