Ostrá fazuľová polievka

Potrebujeme:

1/2 kg drobnej biele fazule, 2 bobkové listy, mletá rasca (kmín), 1 lyžica oleja, 1 lyžica hladkej múky, vývar (stačí aj v kocke), 1 stredne veľký pór, 2 strúčiky cesnaku, 1 dcl paradajkového pretlaku, 100 g klobásy (napr. čabajky), chilli papričky (množstvo a druh podľa uváženia), mletý koriander, soľ, cukor, ocot, prípadne aj kyslá smotana

Ako na to:

Fazuľa prepláchneme a namočíme cez noc do studenej vody. Potom fazuľu scedíme, zalejeme novou vodou a spolu s rascou a bobkovým listom uvaríme domäkka.
Pór nakrájame na rezance cca 1/2 cm široké, cesnak prelisujeme a klobásu nakrájame na kolieska. Z múky a oleja pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom a dobre rozmiešame. Vložíme pór, cesnak, pretlak a klobásu, mierne osolíme a okoreníme mletým koriandrom. Premiešame a necháme chvíľku povariť.
Zatiaľ si nadrobno posekáme chilli papričky (použila som 2 červené Habanero a bolo to tak akurát). K bublajúcej pórovo-klobáskovej časti pridáme mäkkú fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, a pripravené papričky. Necháme ešte aspoň 3/4 hodiny pomaly variť.
Nakoniec doladíme chuť pridaním soli, cukru a octu a prípadne prihodíme za hrsť byliniek (petržlen, majoránka a pod.). Na zjemnenie môžeme prípadne do každého taniera pridať ešte lyžicu kyslej smotany. Príloha: Syrové toasty, prípadne pečivo alebo svetlý chlieb.

12.10.2011

Podobné recepty