Syrový nákyp so šunkou

Potrebujeme:

20 g strúhaného parmezánu, 50 g masla, 1 malá olúpaná cibuľa nasekaná nadrobno, 50 g hladkej múky, 300 ml mlieka, 4 vajcia, žĺtok a bielok zvlášť, 200 g dusenej šunky nasekanej nadrobno, 100 g strúhaného čedaru, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Ako na to:

Rúru predhrejeme na 200 °C. Vnútro plytkého dobre vymasteného pekáča vysypeme parmezánom. V hrnci rozpustíme maslo a cibuľu na ňom podusíme do mäkka, ale nenecháme ju zhnednúť.
Pridáme múku a počas minúty ju opražíme, potom postupne pridávame mlieko a za stáleho miešania uvedieme do varu. Varíme, kým zmes veľa nezhustne. Povaríme ešte minútu, potom hrniec odstavíme a necháme omáčku trochu vychladnúť.
Do omáčky postupne zapracujeme žĺtka, potom pridáme sekanú šunku, tri štvrtiny strúhaného čedaru a trochu čierneho korenia. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Štvrtinu snehu vmiešame do syrovej omáčky, potom jemne pridáme zvyšný sneh.
Vzniknutú zmes nalejeme do pripravenej misy a posypeme zvyškom čedaru. V rúre zapekáme 25 minút, až nákyp zväčší svoj objem a mierne stuhne. Hotové podávame s teplou bagetou a miešaným zeleninovým šalátom.

27.10.2011

Podobné recepty