Stroganov s hráškom

Potrebujeme:

3 lyžice olivového oleja, 700 g chudých plátkov zboku alebo zadného hovädzieho nakrájané na pásiky, 1/2 lyžičky soli, čerstvo mleté ​​čierne korenie, 1 veľká olúpaná a nasekaná cibuľa, 200 g očistených šampiňónov nakrájaných na pásiky, 250 g rezancov, 2 lyžice hladkej múky, 300 ml hovädzieho vývaru, 200 g mrazeného hrášku, 150 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 2 lyžice hrubozrnnej horčice, 30 g rozpusteného masla, 1 lyžica maku, vetvičky čerstvého tymianu alebo rozmarínu a na ozdobenie niekoľko húb pokrájaných na plátky a osmahnutých

Ako na to:

Vo veľkej panvici rozpálime 2 lyžice oleja. Pridáme mäso, soľ, korenie a za stáleho miešania pražíme 2-3 minúty do hneda. Potom mäso vyberieme a odložíme na tanier.
Zvyšný olej minútu rozohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju na strednom ohni opečieme do mäkka. Pridáme huby a dusíme ich 5 minút. Pravidelne zmes miešame. Dame variť cestoviny.
Zmiernime plameň, do húb a cibule vmiešame múku a za stáleho miešania necháme 3 minúty smažiť. Zvýšime teplotu na strednú teplotu a postupne pridávame vývar. Dobre rozmiešame, privedieme k varu, potom teplotu zase znížime a miešame, pokiaľ omáčka nezhustne.
Pásiky hovädzieho mäsa varíme na panvici, pridáme hrášok a za občasného miešania varíme bez pokrievky 5 minút. 2 lyžice kyslej smotany dáme stranou, a zvyšok vmiešame spolu s horčicou do zmesi. Za stáleho miešania varíme miernym varom 1-2 minúty.
Cestoviny zlejeme, premiešame s rozpusteným maslom a makom a vyklopíme na nahriatu servírovaciu misu. Doprostred vlejeme mäsovú zmes, ozdobíme zvyšnou kyslou smotanou, bylinkami, hubami a podávame.

20.10.2011

Podobné recepty