Polievka z kapra s vínom

Potrebujeme:

4 kaprie hlavy, chvosty a plutvy, 2 cibule, niekoľko zrniek čierneho korenia, 1 bobkový list, 1 strúčik cesnaku, soľ, tymián, strek vínneho octu, 50-100 g kaprích ikier, 100 g vyškvarenej masti, 50 g hladkej múky, 2 kocky cukru, 200 g očistenej a nahrubo nastrúhané koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen), 1 pór, 1/4 l červeného vína (Frankovka apod)
Vložka do polievky: na masle opečené, na kocky nakrájané žemle, jemne nakrájaná petržlenová vňať (pažítka)

Ako na to:

Do 1/4 l studenej vody vložíme kaprie hlavy, plutvy a chvosty (aj iné odrezky z kapra), na kocky nakrájané cibule, zrnká čierneho korenia, bobkový list, strúčik cesnaku, vetvičku tymiánu, soľ, vínny ocot a hodinu všetko na miernom ohni varíme .
Ikry varíme zvlášť vo vode, do ktorej sme pridali soľ a ocot - asi 10 minút.
V hrnci na rozohriatej masti dozlata opražíme žemľu s dvoma kockami cukru, vložíme očistenú, nahrubo nastrúhanú zeleninu, pridáme 1/4 l červeného vína, privedieme k varu a zalejeme precedeným rybím vývarom. Na miernom ohni neprikryté varíme ešte asi 20 minút, aby sa obsah prevaril a o 1/3 zredukoval.
Nakoniec vložíme do polievky mäso, ktoré sme obrali z hláv a chvostov a zvlášť uvarené ikry. Do polievky pridáme jemne nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Polievku podávame so žemľou nakrájanou na kocky a opečenou na masle.

16.11.2011

Podobné recepty