Francúzsky orechový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 150 g masla, 180 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok Plnka: 3 žĺtka, 1 vajce, 180 g krupicového cukru, 180 g mletých vlašských orechov, sneh zo 4 bielkov

Ako na to:

Rozkladaciu tortovú formu vymastíme a dobre vysypeme. Maslo rozohrejeme a necháme vychladnúť a zmiešame s ostatnými surovinami. 2/3 cesta si necháme, 1/3 cesta odložíme do mrazničky.
Tortovú formu dobre vyložíme cestom na dne aj po stenách (malo by sa vyváľať, ale je krehké a rado sa trhá a skôr sa mi osvedčila stratégia dávať cesto kúsok po kúsku a jednoducho).
Zmiešame všetky suroviny určené na plnku a rozotrieme do vyloženej formy. Vezmeme 1/3 cesta z mrazničky a na hrubom strúhadle ho postrúhame rovnomerne na vrch torty po celej ploche. Koláč pomaly pečieme pri 180 °C a skúšame špajdľou.
Aby sa dobre rozležalo, je dobré nechať ho druhého dňa.

15.11.2011

Podobné recepty