Plnené košíčky

Potrebujeme:

Cesto na košíčky: 450 g hladkej múky, 2 vajcia, 200 g tuku (najlepšie margarín), 250 g mletého cukru, čokoládová poleva na poliatie košíčkov, polovice vlašských orechov na zdobenie
Plnka: 2 balíčky piškót, asi 2 dcl čaju so sirupom, 2 lyžice kakaa alebo 50 g po strúhanej čokolády, 2 lyžice niekedy aj viac marmelády, 3-4 lyžice rumu alebo trochu rumovej esencie, 200 g masla, 120-130 g mletých orechov

Ako na to:

Cesto: Všetky suroviny na cesto zmiešame, najlepšie keď ich vypracujeme rukami. Necháme tak aspoň hodinku odležať. Potom si cesto vyvaľkáme v tvare valčeka a nakrájame si rovnaké kúsky, aby vyšlo najmenej na 50 ks. Cesto potom vtlačíme do formičiek (formičky s priemerom 6 cm - výška 1,5 až 2 cm) a rovnomerne vyplníme tak, aby vznikli vyduté mušličky.
Najlepšie je si tieto košíčky napiecť vopred, aby zmäkli skôr ako ich budeme plniť plnkou, ale plnila som ich niekoľkokrát ihneď po upečení a boli dobré, aj keď trochu tvrdšie.
Čo sa týka náplne niekedy namiesto celej dávky piškót môzeme použiť len polovicu a zvyšok dopĺňať odrezkami z piškótového cesta, ktoré zostali z výroby iných cukroviniek. Ak nemáte piškóty, môžete ich úplne nahradiť kúpenými, alebo upečeným piškótovým korpusom.
Náplň: Uvaríme asi necelé 2 dcl ovocného čaju, ktorý osladíme červeným sirupom (napr. jahodovým). Pomleté ​​piškóty alebo rozdrvené na suchej utierke voľne dáme do misky, pridáme čaj so sirupom, ale nie všetok, ten sa pridáva neskôr, aby mala náplň správnu hustotu, ďalej pridáme asi 2 lyžice marmelády, kakao alebo najemno postrúhanú čokoládu, rum a vymiešané maslo s vanilkou.
Podľa potreby pridávame čaj (ja dávam menej čaju a viac rumu). Ak sa stane, že je náplň príliš riedka, môžeme pridať piškóty. Čaj alebo rum sa môže pridávať podľa ľubovoľne, čo komu viac chutí. Náplň má byť takej hustoty, aby sa s ňou dalo ľahko pracovať. Vypracovanú náplň vložím na chvíľku do chladničky (asi na 15 minút) a potom naplním košíčky a zarovnáme náplň po úroveň okrajov.
Košíčky potom uchopíme do troch prstov a namáčame v čokoláde (iba vršky s náplňou), kladieme ich na mriežku a hneď na každý položíme polovicu orecha a necháme stuhnúť.

07.12.2011

Podobné recepty