Veľkonočný baranček

Potrebujeme:

4 vajcia, 30 dkg kryšt.cukru, 1 prášok do pečiva, 30 dkg polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 1,5 dcl oleja, 1,5 dcl vody, na povrch barana potrebujeme 2 bielka a práškový cukor, 2 kávové zrnká na oči, mašlu a zvonček na krk

Ako na to:

Vajcia oddelíme na bielka a žĺtka. Žĺtka rozšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom aspoň 5 min. Potom pomaly pridáme vodu a polohrubú múku, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva a pomaly premiešavame. Potom pridáme olej a nakoniec ešte rozšľaháme bielka a pridáme ich k cestu a pomaly premiešame varechou už nie mixérom.
Pripravíme formu barančeka a poriadne ju vymastíme a vysypeme hladkou múkou. Nalejeme do nej do 3/4 cesto a dáme piecť vo vyhriatej rúre na 180 C asi tak 40 min. Potom formu úplne schladíme a až potom vyklopíme. Necháme poriadne vychladnúť a necháme ležať.
Zatiaľ si pripravíme bielka a práškový cukor. Musí to byť hustejšej hmoty, aby sa to neroztekalo a aby to pekne stuhlo. Poriadne ho ponatierame a pokiaľ ešte nie je stuhnutý mu dáme 2 kávové zrnká ako oči a necháme do rána stuhnúť. Vlnky môžeme tvarovať pomocou vidličky, ale treba jemne, nesmieme pritláčať. Na krk mu uviažeme mašličku, na ktorej je zvonček a pysk mu namaľujeme pomocou červenej lentilky, ktorú jemne namočíme aby nechávala farbu.

06.11.2008

Podobné recepty