Vianočný mandľový koláč

Potrebujeme:

Suroviny na tortovú formu s priemerom 26 cm
250 g zmäknutého masla, 250 g práškového cukru, dreň z 1 vanilkového struku, na špičku noža soľ, 2 cl rumu, 6 vajec, 350 g polohrubej múky, 2 ČL kypriaceho prášku, 400 g sultánky, 50 g mletých mandlí, 100 g na kocky nakrájaného citronátu, 100 g lúpaných polených mandlí, 2 PL cukru, 5 PL vody, 100 g marcipánu, 60 g práškového cukru, 2 PL marhuľovej marmelády, podľa uváženia potravinárske farbivo, pergamenový papier do formy

Ako na to:

Tortovú formu vyložíme pergamenovým papierom. Rúru vyhrejeme na 180 ° C.
Maslo vymiešame s cukrom, soľou, vanilkovou dreňou a rumom. Postupne pridáme vajcia, jedno po druhom, až získame ľahkú kyprú hmotu. Keby sa nám vaječná zmes zrážala, môžeme pridať lyžicu múky.
Múku preosejeme s práškom do pečiva, premiešame so sultánkami, mletými mandľami a citronátoom a postupne vmiešame do vaječnej zmesi.
Cesto nalejeme do formy, zarovnáme a povrch husto poukladáme polovičkami mandlí. Koláč pečieme 1 hod až 1 hod 20 minút na druhej priečke odspodu.
Prv ako koláč vyberieme z rúry, presvedčíme sa pomocou špajdle, či je dokonale prepečený.
Upečený koláč vyklopíme na kuchynskú mriežku dnom hore, pergamenový papier zatiaľ necháme na koláči. Cukor s vodou zvaríme za stáleho miešania na sirup (2 až 3 minúty) a potrieme povrch koláča.
Marcipán premiešame s práškovým cukrom. Boky koláča potrieme marhuľovou marmeládou. Marcipánovú hmotu vyvaľkáme na tenký prúžok a obložíme bočné steny koláča. Horný prečnievajúci marcipán nakrájame na ozdobné strapce.
Zvyšný marcipán môžeme podľa ľubovôle zafarbiť a vykrojiť rôzne farebné figúrky, ktoré bielkom prilepíme k bočnej stene koláča. Tiež môžeme bočné steny namiesto marcipánu potrieť čokoládovou polevou.

11.12.2011

Podobné recepty