Mexické mäso s pomarančami a cibuľovou salsou

Potrebujeme:

1 kg bravčovej krkovičky, 1 bobkový list, 1 lyžička sušeného tymiánu, 1/2 lyžičky majoránky, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 pomaranč, cca 100 g bravčovej masti
Salsa: 1 biela cibuľa (alebo pár šalotiek, resp. obyčajná cibuľa), 2-3 lyžice čerstvo vymačkanej pomarančovej šťavy, 8-10 prúžkov nakladaného čili jalapeňo (dostať v hypermarketoch, dá sa nahradiť nakladanou feferónkou alebo čili papričkou, ale najlepšie je použiť jalapeňo), čerstvý koriander alebo iné bylinky, napr. mrazené provensálske

Ako na to:

Krkovičku nakrájame na väčšie kocky - cca 2x2 cm. Bobkový list, tymián a majoránku rozdrvíme na jemno v mažiari, príp. pomelieme v mlynčeku na korenie.
Mäso vložíme do nekovovej misy, pridáme zmes korenia a soľ a prstami to votrieme do mäsa. Prikryté necháme odležať 2 hodinky alebo aj celú noc.
Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, pomaranč na osminky. Väčšie strúčiky cesnaku prerežeme po dĺžke na polovice. V hrnci rozpálime masť. Pridáme mäso, cibuľu, cesnak a pomaranče. Kocky mäsa osmažíme do hneda.Keď je mäso osmažené, vyberieme z hrnca cibuľu a cesnak a vyhodíme ich.
Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni, kým mäso nezmäkne. Medzitým si pripravíme salsu: Cibuľu (ja som použila šalotky) nakrájame na tenké polkolieska, bylinky (ak používate čerstvé a nie mrazené) nasekáme. Vložíme do misky a zalejeme pomarančovou šťavou. Pridáme jalapeňo (predávajú sa v náleve nakrájané na kolieska, zvyknem ich nakrájať na kratšie prúžky). Premiešame a necháme odstáť.
Keď je mäso mäkké, vyberieme z hrnca kúsky pomaranča a ďalej odokryté varíme, kým sa mäso do chrumkava neopečie. Zvnútra však ostane krásne šťavnaté. Potom už len naložíme na tanier, na to dáme salsu a ako prílohu opečené tortilly.

31.08.2008

Podobné recepty