Maďarský tvarohový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 350 g polohrubej múky, 150 g masla, 60 g cukru krupica, 2 žĺtky, štipku soli, 1 kyslú smotanu, 1 bal.prášku do pečiva, šťava a kôra z 1 citróna
Plnka č.1: 500 g tvarohu-hrudkovaného, 100 g práškového cukru, 3 žĺtka, hrozienka namočené v rume
Plnka č.2: 5 bielkov, ktoré nám zostali, trochu práškového cukru, pikantný lekvár (ríbezľový, jahodový...) mal by byť redší, aby sa dal dobre rozotrieť

Ako na to:

Najskôr si namočíme hrozienka do rumu. Zo všetkých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý ak sa nám príliš lepí poprášime ešte múkou a dáme ho na 30 minút odstáť. Medzitým si zapneme rúru na cca 170-180 C.
Pripravíme papier na pečenie, vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do ktorého po vyšľahaní jemne zamiešame práškový cukor a zamiešame si tvarohovú plnku z uvedených prísad. Do tvarohovej plnky jemne primiešame 2 lyžice snehu, ostatný si odložíme na chladné miesto.
Na papier na pečenie dáme bochník cesta, ktorý valčekom vyvaľkáme, poprípade podotláčame rukou cesto tam, kde ho treba. Papier s cestom prenesieme na plech a dáme do rúry na približne 10-15 minút. Keď uvidíte, že cesto začína ružovieť, vyberte ho z rúry a navrstvite naň plnku z tvarohu a opäť dajte piecť.
Koláč vytiahnite až tesne pred dopečením a na tvarohovú plnku natrite lekvár a spravte mriežky zo snehu, ktorý vám zostal a to tak, že sneh si dáte do mikroténového vrecka, na ktorom odstrihnete rožtek.
Koláč dáte ozaj už len na minútku zapiecť, aby sa zapiekol sneh.

31.08.2008

Podobné recepty