Kysnuté cesto od pekára na závitky alebo buchty

Potrebujeme:

Cesto: 1/2 kg polohrubej múky, pol lyžičky soli, 30 g droždia, 80 g cukru, 80 g Hery, 2 žĺtka, hrnček mlieka a trošku na kvások
Náplň: 1/2 l mlieka, 1 vanilkový puding, 4 PL cukru, hrozienka namočené v rume (uvariť puding podľa návodu, po tej pridáme hrozienka a premiešame) necháme vychladiť a potom plníme (ako hrebene)

Ako na to:

Asi tak 10 PL mlieka ohrejeme, aby bolo vlažné. Pridáme rozdrobené droždie, lyžičku múky a cukru. Kvások necháme na teple vykysnúť. Nesmie sa spariť.
Do väčšej misy preosejeme múku so soľou. Pridáme cukor, vzišlý kvások, žĺtka, zvyšné vlažné mlieko a vychladnutú tekutú heru. Misu vezmeme do náručia a vareškou pracujeme tak dlho, kým sa cesto nelepí na steny. Trošku zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Počas kysnutia (spolu kysne 4 hodiny), vždy po hodine cesto prepracujeme.
Vykysnuté cesto znova na pomúčenej doske vypracujeme, vyvaľkáme a plníme, buď na buchty plnkami (lekvár, tvaroh rovno z téglika) alebo pri závitkoch dáme pudingovú plnku. Koláč môžeme spraviť aj so slivkami a posýpkou.
Ak pečieme buchty, pekáč poriadne vymastíme a buchty kladieme s medzerami vedľa seba a každú tiež poriadne pomastíme. Závitky pečieme na papieri na pečenie, tiež potreté tukom, pekne do zlatista.
Pudingová náplň: Puding uvaríme podľa návodu. Potom pridáme doň hrozienka a premiešame. Necháme vychladnúť a potom plníme (ako hrebene).

10.10.2011

Podobné recepty