Žemlovka

Potrebujeme:

1 vianočka, 5 stredne veľkých jabĺk, 250g tvarohu, 2 celé vajcia, 2 bielka, 2 vanilkové cukry, kryštál.cukor, 1 škoricový cukor, 3-4 dcl mlieka, maslo, 1-2 PL hrozienok, trocha stúhanky

Ako na to:

Vianočku si pokrájame asi na 1,5 cm hrubé plátky. Formu vymažeme maslom a posypeme trochou strúhanky. Mlieko vlejeme do hrnca, pridáme asi 1 PL masla, 1 vanilk.cukor a jedno žĺtko. Poriadne premiešame a necháme trocha zohriať, aby bolo mlieko vlažné. Do tvarohu primiešame 1 vanil.cukor, 1 žĺtko, 1-2 PL cukru, 1-2 lyžice hrozienok. Vianočku namáčame do mlieka (tak aby sa vianočka nasiakla, ale nie príliš, aby sa nerozpadala) a ukladáme na pekáč. Rozotrieme tvaroh a postrúhané jabĺká. Poprášime škoricovým cukrom a opäť dáme vrstvu vianočky. Zakryté dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov, cca 20-25 minút. Potom dáme dolu alobal a pečieme asi 5 min. aby povrch trocha schrumkavel. A na záver navrstvíme ešte vyšľahaný sneh, do ktorého sme primiešali asi 1-2 kryšt.cukru, a necháme piecť asi tak 5 min, kým povrch nechytí zlatisto-hnedý nádych.

27.06.2008

Podobné recepty