Závin z pernikového cesta plnený orechami

Potrebujeme:

600 g hladkej múky, 240 g práškového cukru, 4 vajíčka, 100 g Hery, 4 PL horúceho medu, 2 ČL sódy bikarbóny, 3 klinčeky (nemusia byť)
Plnka: cca 500 g slivkového lekváru, niekoľko celých orechov, 1 vajíčko na potretie

Ako na to:

Nad parou si rozpustíme med spolu aj s herou. Všetky suroviny spolu vymiešame a pridáme horúci med. Spracujeme cesto a vyformujeme z neho bochníky, ktoré necháme v chlade odležať cca 2 hodiny.
Potom vezmeme jeden bochník, rozvaľkáme ho natenko, potrieme slivkovým lekvárom a nakoniec poriadne posypeme orechmi. Stočíme do závinu. Takto urobíme všetky bochníky.
Dáme ich na papierom vystlaný plech, popicháme vidličkou a potrieme vajíčkom. Pečieme v mierne vyhriatej rúre pri 180 °C cca 30 až 40 minút.
Po upečení vyberieme z rúry a prikryjeme utierkou. Po vychladnutí je dobre ich zabaliť do alobalu alebo mikroténového vrecka, vydržia takto dlhšie.

12.10.2008

Podobné recepty